Arayın, Yeşil Hayatı Tarayın...

04/02/2010

Yağmur Sularının Depolanarak Kullanılması



Son birkaç aydır artan yağışlar sayesinde ülkemizde normalde görünenden çok daha fazla su birikmiş bulunmaktadır. İlgilenilmeden kendi halinde bırakılırsa akıp gidecek ve yarardan çok zarara neden olacak olan bu fazla yağmur suyu, gerekli önlemleri alarak tahmin edebileceğimizden çok daha kullanışlı bir hale getirilebilir. Peki bu suyu, gelecekteki kurak mevsimlere kadar elimizde tutmak ve günlük hayattaki ihtiyaçlarımızı giderebilmek için kullanıma uyumlu hale nasıl getirebiliriz?

Zaman geçtikçe yaşam stilleri ve bununla birlikte alışkanlıklar değişir. Eski evlerde sarnıçlarda toplanan yağmur suları kullanılırken, günümüzde büyük masraflarla, inşaatı yıllar süren barajlar yapılıyor. Daha sonra kilometrelerce mesafeler aşılarak bu barajlarda toplanılar sular şehirlere aktarılıyor. Evimize varıp çeşmemizden akana kadar maliyet fiyatı bayağı artan bu suyu biz de düşüncesizce harcıyoruz. Bir evin su tüketiminin yüzde yetmiş (70%)’ini oluşturan tuvaletler, bahçe sulama, araç ve çamaşır yıkama gibi işlemlerde, yağmur suyunun arıtılarak kullanılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan çok akılcı bir davranıştır.

Yeşil su olarak da bilinen yağmur suyu, evlerin bahçelerinde toplanılarak depolanabilir. Daha sonra hedeflenen kullanıma göre belirli yöntemlerle arıtıldıktan sonra evdeki ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Bunu mümkün kılmak için evdeki su tesisatının bu sisteme göre uyarlanması gerekiyor. Bu sistemi kurmak gayet basittir. Öncelikle her evin bahçe veya bodrumuna 5-15 metreküplük bir su deposu yerleştirilir. Bu depo, filtreden geçirilmiş yağmur suyu çıkışına bağlanır. Çatı ve terastan akan yağmur suları rogarlar vasıtasıyla PVC borlardan ana rogara toplanır ve buradan depoya akar. Depoda toplanan su, küçük bir temizsu pompasının yardımı ile tuvaletlere, çamaşır makinesine, bahçe sulama ve oto yıkama tesislerine bağlanır. Yağmur suyu kullanma tesisatı, senelerce beklemeye gerek kalmadan kısa sürede yapılabilecek ve maliyet düşük bir uygulamadır.

Günümüzde değişik alanlarda kullanılabilen bu yöntem yanlızca evlerde değil, küçük ve büyük ticari alanlarda da hayata geçirilebilir. Evlerde olduğu gibi, büyük ticari binalarda da aynı şekilde çatı yağmur suları filtreden geçirilerek su deposuna gönderilip bu su doğrudan bahçe sulama, ya da yangın tertibatında kullanıldığı gibi yumuşatılıp filtre edildikten sonra binanın tuvaletlerinde, bulaşık veya çamaşır makinelerinde, ve lavabolarda rahatlıkla kullanılabilir.

Bu sistem, kesinlikle yapmamız gereken ama üzerine düşmediğimiz bir önlem olarak kalmamalıdır. Yağmur sularının bahçelerde heryeri yerlebir etmesi, kaldırımlarınızdan akıp gitmesi, ya da yollardaki deliklerde birikmesini hiçbirimizin tercih etmeyeceği kesin bir gerçektir. Özellikle bu suyu başka alanlarda kullanmaya bu kadar talep varken! Şimdi önümüzden akıp giden suyu yaz aylarında ne kadar araycağımızı düşününce insanın içinin acımaması imkansız!

Su, tüm canlılar için hayatın en önemli doğal kaynaklarından biridir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suya gereksinme duyan birçok sektör vardır. Dünyadaki varlığımız için bu kadar kritik bir önemi olan suyun boşuna akıp gitmesine izin vermeyelim...

Çise Ünlüer (7 Şubat 2010)
ciseunluer@hotmail.com

6 comments:

  1. Merhaba,

    Bir örnek: Vancouver Belediyesi yağmur sularını toplamak ve sulamada kullanabilmek için aşağıdaki bağlantıda göreceğiniz fıçıları yaptırmış...

    http://vancouver.ca/engsvcs/watersewers/water/conservation/programs/rainbarrel.htm

    Blogunuzdan haberdar olduğum için çok mutlu oldum, başarılar dilerim.

    ReplyDelete
  2. yorumunuz icin cok tesekkur ederim, gonderdiginiz link'e hemen girip baktim. cok guzel bir girisim gercekten..

    Saygilarimla, Cise

    ReplyDelete
  3. merhaba,

    bu biriktirdiğimiz yağmur suyunu ters osmoz cihazlarıyla arıtsak içilebilecek hale gelir mi, periyodik filtre değişimi gibi masrafları göz önüne aldığımızda şebeke suyuna göre tasarruf sağlanması mümkün müdür?

    ya da bu suyu en azından hayvanların sağlığına olumsuz etki etmeyecek şekilde arıtabilmemiz için ters osmoz cihazlarından daha hesaplı seçenekler var mıdır?

    teşekkürler.

    ReplyDelete
  4. merhaba, blog u ilgi ile okudum.. Bir süredir Şirince köyünde bir yağmur suyu rezervuarı yapabilirmiyiz diye tartışıyoruz.. 600 kişilik bir köyün böyle bir rezervuarı minimum ne kadar olmalı , bu konuda örnek bir çalışma varmı..?
    ömer şamlı
    köy için http://ephesus2012.wordpress.com

    ReplyDelete
  5. mrb.ben bu konu üzerinde araştırma yapmak istiyorum gereklı yaralı taknık bilgiyi nereden bukabilirim?

    ReplyDelete
  6. Merhaba yeşil yalıtım sistemi üretilmiş. Gazete kağıtlarından üretildiği için maliyet son derece düşük selüloz kullanıldığı için sağlıklı yanmayı 30 dakika geciktirdiği için de çok güvenli.. linkten bi videolara bakın derim.
    içerisinde ayrıca bor katkısı kullanılıyormuş ;)
    www.yesilyalitim.com

    ReplyDelete